to new beginnings

‘To new beginings’ zouden de Engelsen zeggen… en geen enkel spreekwoord past beter bij mijn 2018 (tot nu toe) dan die tekst! Samen met mijn man kocht ik in het vroege voorjaar een echt grote-mensen-huis, met tuin en zolder. In ons nieuwe huis, waar we straks samen met onze kindjes gaan wonen, wordt nu heel flink verbouwd en geklust. En dat is ook wel nodig, want de vorige bewoonster had er sinds de jaren ’90 niets meer aan gedaan en er was dus heel wat achterstallig onderhoud te verrichten. De grootste ingreep is het wegbreken van de muur tussen de woonkamer en de keuken, waardoor we straks als de keuken er eenmaal in zit, een grote open plan living/keuken hebben. Daar kijk ik echt zo enorm naar uit!

Zo’n groot nieuw begin vraagt natuurlijk om nieuwe gewoontes en schoon schip maken. Dus hebben wij als gezin besloten om de zero waste lifestyle een kans te geven. We zijn thuis met ons vijfjes en dat levert de nodige rotzooi en ook vreselijk veel afval op. Dat moet en dat kan, gelukkig, ook anders. Dus als we straks onze appartement verruilen voor een huis met tuin, gaan we ook ons best doen om minder afval te produceren.

In de aanloop van onze nieuwe leefstijl heb ik dus flink research gedaan naar wat wij zouden kunnen doen om ons steentje aan een beter milieu bij te kunnen dragen. Hieronder de 5 belangrijkste ideetjes (tot nu toe).

  1. Plastic-gebruik verminderen. Eén van de dingen die wij zouden kunnen doen is het verminderen van het plastic-gebruik. Dus, we gaan zoveel mogelijk onverpakte groente en fruit kopen en nemen dan onze eigen katoenen zakken mee om de appelen en peren in te verpakken. Dat zal niet in elke supermarkt gaan, dus gaan we kijken of we in de buurt naar een weekmarkt kunnen om onze groentjes en fruitjes te halen. Verder neem ik voortaan een katoenen broodzak mee naar de bakker en vraag ik of ze daar het brood in willen doen.
  2. Melk in glazen flessen. Dit is wat lastiger te realiseren, want tegenwoordig verkopen ze in de ecologische supermarkt geen melk in flessen meer. (Overigens wel karnemelk, yoghurt en vla…) dus om het karntonnen melkpak met plastic laagje volledig uit te bannen moeten we een andere oplossing verzinnen. En gelukkig is er bij ons in de buurt eentje voor handen. Namelijk, de lokale melktap! Bij een boer bij ons in de buurt kunnen we dagelijks verse rauwe melk tappen in glazen flessen van ons zelf, of van de boer! (De melk is dan dus niet gepasteuriseerd, maar dat doen we dan lekker zelf).
  3. Wasbare luiers. Onze oudste is al zindelijk en onze middelste is bezig zindelijk te worden, maar onze kleine druif van net 1 zit nog vol in de luiers. Nu hebben wij eerder al eens wasbare luiers geprobeerd, maar door omstandigheden (pre-dysmature baby) kwam dat even op een heel laag pitje te staan. Maar nu is een goed moment om dat weer op te pakken!
  4. Geen aluminium & plastic folie. In de keuken worden halve citroenen, aangesneden komkommers, een open doosje cottage cheese zonder deksel, al snel afgedekt met alu- of plasticfolie. Dat laatste is natuurlijk een regelrechte bijdrage aan de plasticsoep. Iets wat we heel graag willen voorkomen. Dus heb ik gezocht naar alternatieven. Als eerste kwam ik bij bijenwas wraps. Dat leek me echt een fantastische oplossing, tot een collega van mij me erop wees dat je dan wel als het ware de bij uitbuit… Een ander alternatief dan alles in glazen of rvs bakjes bewaren heb ik nog niet gevonden. Dus over deze twijfel ik nog en hoor ik graag of iemand nog een betere oplossing heeft!
  5. Zeep… dat kunnen we zelf. Tenminste, als ik mijn boek The Organically Clean Home van Becky Rapinchuk erop nasla. Een boek boordenvol recepten voor schoonmaakmiddelen die ecologischer en veiliger zijn voor mens en dier, dan het spul wat je in de supermarkt in (gaan we weer!) plastic flessen koopt.

Dit zijn de eerste vijf dingen die we gaan uitproberen. Geen idee of we dit kunnen, of het vol te houden is en wat het ons gaat opleveren. Maar we gaan het in ieder geval gewoon proberen!

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s